Data wydarzenia
29 września 2021

Europejskie Dni Dziedzictwa w Wałdówku.


Z okazji Europejskich Dni Dziedzictwa zorganizowaliśmy w naszej świetlicy pieczenie swojskiego chleba „Pyszny domowy chleb – niezapomniany smak z dzieciństwa….. tworzenie Księgi Kulinarnej Wałdówka”.

Chleb od wieków zajmuje najważniejsze miejsce na naszych stołach, obyczajach, tradycjach i wszelkich obrzędach dorocznych i rodzinnych.

Podczas naszego spotkania mieliśmy okazję przyjrzeć się jak przygotowuje się ciasto na chleb. Wielką radość sprawiło nie tylko dzieciom , ale i dorosłym możliwość upieczenia własnego chleba, który wcześniej ugnietli i włożyli do formy. Po upieczeniu i wystygnięciu chleb można było skosztować z domowym smalcem, ogórkiem kiszonym, powidłami, miodem oraz śmietaną z cukrem. Przepis na chleb znalazł się w naszej Księdze Kulinarnej.

Był to dzień pełen owocnej pracy i radości, że mogliśmy powspominać i spędzić czas wspólnie.

Materiały CKiS w Sępólnie Krajeńskim